Författare:
Nina Jurander
Uppdaterad:
9 april, 2024
Praktiskt patientomhändertagande vid vård av patienter med blödarsjuka
Praktiskt patientomhändertagande vid vård av patienter med blödarsjuka
Av Nina Jurander, specialistsjuksköterska på Koagulationscentrum, Sahlgrenska Universitetssjukhuset i Göteborg,
Granskad av Fariba Baghaei, överläkare på Koagulationscentrum, Sahlgrenska Universitetssjukhuset i Göteborg
Bedömning av patient med blödarsjuka
En blödarsjuk patient slutar inte blöda utan behandling. Detta gäller oavsett om blödarsjukan är mild, moderat eller svår. Därför ska Koagulationscentrum/
mottagningen alltid kontaktas vid blödning, även i de fall då patienten är på en enhet där blödning är
normalt förekommande, t ex näsblödning på ÖNH-avdelning eller hematuri på urologen.
Blödarsjuk patient på akutmottagning
Blödarsjuka patienter ska ha förtur och prioriteras fram tills blödning är utesluten. Koagulationsjour ska sökas via växel när patienten kommer till akutmottagningen. Patienten har oftast med sig ett blödningsriskkort med uppgifter om blödarsjuka och kontaktuppgifter till sin mottagning. Faktorkoncentrat är den första behandlingen vid blödning och ska ges utan dröjsmål. Dos och preparat ordineras av koagulationsjour.
Infarter
Undvik att sätta PVK i de blodkärl som patienten själv använder för att ge sin behandling. PVK:er
är grövre än butterflynålar och kan skada blodkärlen. Sätt minsta möjliga PVK för att spara blodkärlen med tanke på att patienten har livslång intravenös behandling.
Övriga infarter
Patienten kan behöva läkemedelsbehandling inför såväl insättande som borttagande av övriga infarter, tex drän och CVK:er.
Patienter med blödarsjuka är oftast vana att själva blanda sitt läkemedel och ge sina injektioner intravenöst via en butterflynål. Rådfråga gärna patienten.
Provtagning
Komprimera alltid flera minuter efter stick även om venpunktion misslyckats. Efter stickförsök kan blödarsjuka patienter få en blödning som inte syns förrän senare och som kan förorsaka kompartmentsyndrom. Undvik flera provtagningstillfällen och överväg nödvändigheten. Undvik kapillär provtagning, även på barn.
Läkemedel
Undvik acetylsalicylsyra eller övriga mediciner som påverkar trombocytfunktionen. För smärtlindring använd i första hand paracetamol. NSAID bör undvikas i möjligaste mån.
Intramuskulära injektioner
Undvik intramuskulära injektioner. Rådgör med koagulationsjour om intramuskulär injektion måste ges.
Behandling med intravenöst faktorkoncentrat
Preparat och dos ordineras av koagulationsläkare.
Information om hur man blandar, ger och förvarar faktorkoncentratet finns att tillgå via bipacksedel,
genom att scanna QR-kod på förpackningen eller via instruktionsfilmer på FASS.se.
Har man fått koagel i sprutan, avbryt injektionen. Ring koagulationsmottagningen för rådgivning kring fortsatt handläggning.
Vid hembehandling ges faktorkoncentrat i perifer ven via butterflynål eller i subkutan venport. Om patienten har PVK eller CVK kan faktorkoncentrat ges i dessa, dock ska faktorpreparatet ges ensamt
utan andra dropp eller läkemedel. Infarten ska alltid spolas rikligt med NaCl efter avslutad injektion.
Subkutan venport ska spolas med minst 20 ml NaCl efter avslutad injektion. För barn som väger mindre än 20 kg spolas 20 ml respektive 10 ml till barn under 10 kg. Vid användning av faktorkoncentrat som innehåller både faktor åtta (FVIII) och von Willebrands-faktor (vWF) ordineras dosen i FVIII även om både FVIII- och vWF-innehåll står på förpackningen. Jourhavande läkare på Koagulationscentrum/mottagningen kontaktas för tillgång till faktorkoncentrat från akutlager.
Övrig behandling vid blödarsjuka
Patienter som behandlas med subkutana monoklonala antikroppar kan behöva tillägg av intravenöst faktorkoncentrat vid trauma, procedurer eller kirurgi. Vid mindre blödningar kan det för vissa patienter räcka med Octostim istället för intravenös faktorbehandling. I de flesta fall skall patienterna ha tilläggsbehandling med Tranexamsyra. Oavsett om det gäller faktorkoncentrat eller övriga läkemedel skall behandling alltid ordineras av koagulationsläkare.
Provtagning av faktorkoncentration (faktor VIII/faktor IX/vWF)
Blodprov tas i citratrör (fyll ända upp till strecket) som vänds minst fem gånger. Rören ska lämnas till laboratoriepersonal inom 30 minuter. Oftast mäts både för- och efterprov för att kunna utvärdera effekt och för att eventuellt ordinera ytterligare läkemedel. På remissen till laboratoriet anges tid för för- och efterprov, tid för senaste läkemedelstillförsel, vilket läkemedel som givits, hur många enheter av läkemedlet som gavs samt patientens vikt. Var noga med att märka provrörsetiketten för att undvika att för- och efterprov förväxlas. Det är viktigt att citratröret är helt fyllt upp till strecket. Var noga med att märka provrörsetiketten med tidpunkt för provtagning.
Smärta i led/extremitet
Försök aldrig att räta ut en led där den blödarsjuka patienten har ont eller har minskad rörlighet. Risken är stor att rörelseinskränkning och smärta beror på en ledblödning som kan förvärras om man försöker forcera.
Vid operation
Sövning och operation
Faktorkoncentrat ska alltid ges innan sövning då intubation och nedsättning av larynxmask utgör stor risk för livshotande blödning i luftvägarna. Vid planerade operationer ska alltid en behandlingsplan från Koagulationscentrum/mottagningen finnas. Vid akuta fall ska alltid patientens läkare på Koagulationscentrum/mottagningen kontaktas. Tänk på att inte heller under sövning försöka räta ut en böjd led.
Epiduralanestesi
Kan eventuellt ges efter behandling med faktorkoncentrat. Kontakta Koagulationscentrum/mottagningen för behandlingsplan före stick och borttagande av kateter.
Spinalanestesi
Kan eventuellt ges efter behandling med faktorkoncentrat. Kontakta Koagulationscentrum/mottagningen för behandlingsplan före stick.
Vid tandvårdsbehandling
Tandvårdsbehandling
Vid planerade operationer ska alltid en behandlingsplan från Koagulationscentrum/mottagningen finnas. Vid akuta fall ska alltid jourhavande koagulationsläkare på koagulationscentrum/mottagningen kontaktas. Behandling med faktorkoncentrat ska ges i så nära anslutning som möjligt till tandbehandlingen